Benvinguda tardor!!






Crema d´ametlla i bolets amb sucador
Als nostres pobles la fi de l´estiu no la marquen les escoles. També un poc, val, però el fet important, el “Fet” és l´ametlla i si és al preu d´aquestos anys, kilos que hi haguen!!. Els dits plens de punxes dels cards, de plegar-les, ni una se n´ha de quedar. Ja està bé!!. Els bolets ens agraden més del que arriben a fartar-nos, estan ací, a la vora però és que pilla en uns dies, …i l´oliva ara per a “posar”: trencades” borriolenques” o “grossals” senceres, també les “arbequines” o les “manzanilles”…
Amanida d´escalivada amb moixama i oli d’alfafarenca
La darrera escalivada de l´any, les pebreres encara aguantaran fins després de Tots Sants, les albergínies, boges per perpetuar-se, s´omplin de llavors i ja quasi “costa més l´espart que l´escurada”. La pataca ja baixa de dalt, dels peus del Penyagolosa i la moixama  ens donarà la maror que trencarà la monotonia.
Polp, verdura i wok
Acabada la veda al moll, tornen a tremolar els polps, i les sípies. Encara no fa fred, encara no cal molt d´oli, el farem saltejadet amb les darreres fruites estiuenques de l´horta.
Llesca, ou, pernil i safrà pur del Jiloca
I per acabar, una miqueta de pernil, damunt d´una llesqueta de pà amb un ou de gallines “no tan fotudes”, això de “felices”, que veig per ahí, no m´ho acabe de creure, esclaves sí, peró ben menjades i corregudes. El safrà de l´any passat encara, haurem d´anar finiquitant-lo que prompte arribarà el d´enguany.
De fort, a triar com sempre:
Vedella, “tampoc feliç peró quasi ”eco” de Mosquerola i bolets (ceps i rossinyols majoritàriament) del massís del Penyagolosa.
El peix ja veurem, orades, peix espasa, a la brasa segurament…
I si no, farem creps com si estàrem a la Bretanya. Creps de bolets amb formatge d´ovella sense pasteuritzar, formatge formatge de productors productors.
De postre anirem acabant amb les figues i alguna coqueta per vestir-les.
Tardor, temps de que caiguen moltes coses. Cau tot el que sobra i es prepara un amb el que realment importa per rebre l´hivern. Crec que no hi ha millor metàfora: Un home (o una dona) sentat baix d´una figuera, trencant i menjant ametlles i mirant-se el bancal: com ho farem per a l´any que ve??



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Tot açò és el que hem tramat aquestos mesos de silenci...

Taller de cuina saludable amb Vanesa Bustos